Skip to main content

კოფი-ბრეიქი და მხიარული ჟირაფები

თბილისის მერიის არქიტექტურის სამსახურს რა ვუთხარი, თორემ რა უნდა ჭავჭავაძეზე, მე-20 საუკუნის 50-იანი წლების ორ ულამაზეს სახლს შორის 2-სართულიან მინის კუბიკს, გვერდებზე გაკრული ჟირაფებიანი პანოთი, სადაც ხუთმეტრიანი ჟირაფები გამვლელ გამომვლელს აყოლებენ თვალს. კი არ ვხუმრობ, მართლა. ასეთი ეფექტია, საითაც წახვალ, ჟირაფებიც იქით ატრიალებენ თავებს.
ჯერ ტურისტული სააგენტო მეგონა. აბა, რა უნდოდა ჟირაფებს ვაკეში? მერე შესასვლელთან დადგმული ქოლგები და მაგიდებიც შევნიშნე და მივხვდი, რომ ვცდებოდი. ბოლოს, გემოვნების საკითხში ძალიან სანდო და კომპეტენტურმა მეგობარმა მითხრა, რომ კაფეა, სადაც თურმე თბილისში საუკეთესო კაპუჩინო და ჩიზექიქიც ქონიათ. აბა, რა? აფრიკული პეიზაჟის ფონზე გამოჯგიმულ ჟირაფებს დაინახავ თუ არა, პირველი რაც გაგონდება ჩიზქეიქი და იტალიური ყავაა. მივედი, ჯერ ანცი ჟირაფების თავის აქეთ-იქით ქიცინით გავერთე, მერე მაგიდასთანაც დავჯექი...
გითხარით ხომ უკვე, რომ გარეთ აქვთ ღია დასაჯდომი? მიდი, დაჯექი, მეორე დილამდე დარჩი. არც იფირქო, რომ ვინმემ გამოგაკითხოს, დაინტერესდეს რა გინდა ან რამე შემოგთავაზოს. შენი მიხვედრილობის იმედზე სხედან და ელოდებიან, როდის მოგაფიქრდება და შენით შეხვალ შიგნით. თუმცა, მგონი არც ელოდებიან, რაც ნაკლებად შეაწუხებ, მით უკეთესი. შიგნით დაგხვდებათ პირად კომპიუტერში თავჩარგული მეპატრონე, მეგობრებთან საუბარში გართული შვილით. არა, ცუდად არ გხვდებიან და არც ცუდად გემსახურებიან. აქ საერთოდ არ გხვდებიან და საერთოდ არ გემსახურებიან. სანამ იქით არ მიმართავ, იქით არ იკითხავ, იქით არ მოითხოვ და იქით არ გამოიჩენ ჯიუტ ინტერესს. გინდ ყოფილხარ და გინდ არა. 
არც იმას გეტყვიან მეორე სართულზეც რომ აქვთ კიდევ ერთი დარბაზი - თანამედროვე დიზაინის, მინის კედლებიან, აფრიკული ჟირაფებით მორთულ, ამერიკული ნამცხვრით და იტალიური ყავით თავმომწონე კაფეში, ფრანგული პროვანსული სოფლის სტილში მოხატული და გაფორმებული დარბაზი. ნეტავ, რა მოწია ასეთი დიზაინერმა ან დამპროექტებელმა ამ კაფის კონცეფციაზე მუშაობის პროცესში?
„კოფი-ბრეიკის“ მომსახურების მანერაზე და გვერდით თიბისი ბანკის ოფისის დანახვაზე ვუდი ალენის ერთი ძველი ფილმი მახსენდება ყოველთვის: ბანკის გასაქურდად გვერდით შენობაში საცხობს ხსნიან და სანამ ზემოთ, მაღაზიაში პეჩენიებს ყიდიან, სარდაფიდან გვირაბს თხრიან ბანკის საცავამდე. ან შეიძლება მაფიოზების რომელიმე კლანს ეკუთვნის "კოფი-ბრეიქი" და კაფე თვალის ასახვევად გახსნეს, ნამდვილ საქმეებს კი უკან, მოფარებულში აკვარახჭინებენ.  
მოკლედ, კაპუჩინო მართლა კარგი აქვთ, ჩემნაირად ნახევარი ჭიქა თუ არ მოგიტანეს - ქაფი რომ ამოვაჭამეთ, ჩემ მეგობარს ყავით სავსე ჭიქა ხვდა წილად, მე ჭიქის მხოლოდ ერთი მესამედი. ჩიზქეიქიც მართლა კარგი აქვთ, თუ გაგიმართლათ - ბოლო ორ მისვლაზე არ ქონდათ. შოკოლადის ნამცხვარი ისე რა, ძალიან ნამამაძაღლარ-ნახალტურებია კრემიც და ბისკვიტიც. არადა, მახსოვს ბევრი წლის წინ პირველად რომ ვიყავი, რა კარგად დაიწყეს - კაპუჩინო სამი სხვადასხვა ზომის ჭიქით, ჩიზქეიქი კი ორნაირი - გამომცხვარი და ცივად მომზადებული შემომთავაზეს.

სამზარეულო « « 
მომსახურება « «
კომფორტი « « «


მისამართი: თბილისი, ი. ჭავჭავაძის 9

Comments

Popular posts from this blog

„მეგრული სახლი“ მშრალ ხიდთან

ოდესღაც ერთმა გამოცდილმა და ჭკვიანმა დიასახლისმა მირჩია: სამზარეულოს კომბაინს ნუ იყიდი, ჯობია დაფიქრდე რა გჭირდება ყველაზე მეტად და იგივე ფასად ის იყიდო ყველაზე კარგიო. ათას სხვადასხვა დანიშნულებას მორგებულ კომბაინს არასდროს ექნება კარგი მიქსერის, კარგი ჩოპერის ან თუნდაც ბლენდერის ყველა ფუნქცია. რესტორანიც ზუსტად ასეა: როცა ერთი მიმართულებით მუშაობს, უმეტესად ყველაფერი კარგია. ათას სამზარეულოზე მორგებულს კი აღარაფერი აქვს გამორჩეულად კარგი. აი, სწორედ ასეთია „მეგრული სახლიც“. არ მეგულება ადამიანი, რომელსაც „მეგრულ სახლში“ დაპატიჟებ და იქ მექსიკური კარტოფილის, ბერძნული სალათის, ისპანახი სუპის, პარმეზანიანი ქათმის ან 90-იანი წლებიდან შემორჩენილი მაიონეზში ჩაბუჟბუჟებული ხბოს ხორცის სალათის საჭმელად წამოვა. აღარ ვლაპარაკობ იტალიურ ყავაზე (ასე არეკლამებენ ყავას რესტორნის გვერდზე) და ბელგიურ ვაფლზე ნაყინით. „მეგრული სახლის“ ხსენებაზე თვალწინ გიდგება თბილი, სასიამოვნო, ოჯახური ატმოსფერო ბუხრის არომატითა და ხის ტაბლებით, სულგუნჩაჭიპჭიპებული ელარჯი კამეჩის მაწვნითა და არომატული გებჟალი

ტერასა მტკვარზე

ამ ავადმოსახსენიებელ რუსებს ერთი გამოთქმა აქვთ კარგი: Дурная голова ногам покоя не дает - ო და ჩვენც ავტყდით და ზაფხულის ხვატში ყავის ქალაქგარეთ დალევა მოვინდომეთ. ხან ყველამ ვერ მოიცალა, ხან მანქანას არ ეცალა, ხან ადგილზე ვერ შევთანხმდით და ისე მოხდა, რომ ჩვენი დიდხანსნაგეგმი და მრავალჯერ გადადებული მოგზაურობის დღეს მსუბუქად ნაწვიმარი დაემთხვა. იხტიბარი არ გავიტეხეთ და ამინდიდან გამომდინარე, მცხეთას მივაშურეთ. ხინკალ-ქაბაბი არ გვინდოდა, მოგეხსენებათ წვიმისდამიუხედავად მაინც ზაფხული იყო და მაინც ცხელოდა, სამაგიეროდ გვინდოდა რამე ახალი, სადაც არ ვყოფილვართ, თან სიმწვანე და ბუნება, თან დესერტზე და ყავასთან მშვიდად საუბარი და...  ალბათ აქ უკვე ხვდებით ლამის „შეუსრულებელი მისია 4“-ს რომ შევეჭიდეთ. ასე იყო თუ ისე, გამახსენდა რომ ბოლო პერიოდში ჩემი რამდენიმე ფეისბუქელი „სელებრითი ფრენდი“ რამდენჯერმე დაჩექინდა მცხეთის (სინამდვილეში ზაჰესის) განახლებულ „ტერასაზე“, სადაც ულამაზეს ხედებს და ლაუნჯს გვპირდებოდნენ თანამედროვე ევროპული სამზარეულოთი, უგემრიელესი კოქტეილებით და საღამოს ელე

„ბეღელი“ თამარაშვილზე

არაფერი ისე არ უხდება ზამთრის ცივ, ყინვიან დღეს, როგორც ცხელი, ოხშივარადენილი ხინკალი... ჰოდა, სწორედ თებერვლის ერთ ნისლიან, სუსხიან და მელანქოლიურ შუალდღეზე ხინკლის ქაფქაფა წვენის ჩსახვრეპად აქვე, სახლთან ახლოს, მოგეხსენებათ სუსხი და მელანქოლია როცაა ირგვლივ გაბატონებული, ასეთ დროს შორს წასვლისა და ბევრი სიარულის განწყობა არ გაქვს, სარწმუნო წყაროსაგან ნაქებ ტრადიციულ, ქართულ რესტორან „ბეღელს“ მივაშურე. არის ასეთი დაუწერელი კანონი: კარგი პიცა უნდა ჭამო პიცერიაში, ნაყინი სანაყინეში, ხინკალი და ქაბაბი კი სახინკლეში და ა.შ. ყოველთვის მეცინება, როცა ვისმენ, რომ რომელიმე მაღალი კლასის რესტორანში არ ვარგოდა ხინკალი, ან ბორჯომის „მეტროპოლში“ არ იჭმეოდა ბეფსტროგანოვი. რა უნდა ხინკალს მამა-პაპურ ნადიმზე ან ბეფსტროგანოვს ბორჯომში? რა თქმა უნდა, არც ერთი არ იქნება კარგი. ყველაფერს აქვს თავისი ადგილი და ყავს თავისი მუშტარი. აი, სწორედ ამიტომ მივაშურე „ბეღელს“, სადაც ყველა ლოგიკით ნორმალური ხინკალი უნდა ყოფილიყო: ჯერ ერთი, შენობის ექსტერიერი იმაზე მეტყველებდა, რომ ქუჩის „ზაბეგალოვკაზე“ უკეთესი