Skip to main content

რესტორანი „ზალა“

მიუხედავად იმისა, რომ პირველი რაც მაგონდება „ზალაზე“, ეს არის: „აქანა დავდგამ სტენკას“, თბილისურ „ზალაში“ არც სტენკა დაგხვდებათ და უფრო მეტიც, რამდენიმე პატარა ოთახად დაქსაქსული, თანამედროვე და კომფორტული ინტერიერი სულ არ გავს ჩუქურთმებით და ბროლის ჭაღებით დახუნძლულ უზარმაზარ საბანკეტო დარბაზს ანუ ე.წ. ზალას. აქ ყველაფერს ეტყობა სიყვარული და ზრუნვა: მზრუნველობა ეტყობა საგანგებოდ შერჩეულ ორიგინალურ შპალერს, მოხერხებულ სკამებს, კონკრეტულად „ზალისთვის“ შეკვეთით დამზადებულ და ხელით მოხატულ ჭურჭელს, იდეალური გემოს ძიებაში მრავალღამენათევ და ათასექსპერიმენტგამოვლილ კერძებს. და, სწორედ ამ ყველაფრის შედეგია ის სიმყუდროვე და სასიამოვნო გარემო, რომელიც მე-20 საუკუნის 70-იანი წლების მოდერნისტული სულიკვეთებით გაფორმებულ სრულიად არაზალურ „ზალაში“ გელით.
ერთი სიტყვით, ყანწების ტრიალი და „სამი დალიე შეგერგება“ თუ მოგწყინდათ, ხინკალი ყელში ამოგივიდათ და ევროპული სტილის კერძები მოგენატრათ ან უბრალოდ კარგად და გემრიელად ჭამა გინდათ კომფორტულ გარემოში, ვინმე განსაკუთრებულს გინდათ მოაწონოთ თავი და წაიმარიაჟოთ, ან სულაც მშვიდ ადგილას გინდათ ლეპტოპთან წამუშავება - მოდით „ზალაში“.
რა დაგხვდებათ „ზალაში“? ზალაბურგერი, ბულიონში ჩალაგებული თითოლუკმა ხინკლუჭები, სულგუნით სავსე ჭვიშტრები, იხვის კონფის სტილში დაბრაწული, გარედან ხრაშუნა და შიგნით ურბილესი ქათმის ბარკალი თბილ ბაჟეში ჩალაგებულ დაბრაწულ ელარჯთან ერთად. საფერავის სოუსმოსხმული საქონლის სუკი მოწალულ ხრამუნა სტაფილო-ბოლოკ-კარტოფილთან ერთდ. თაფლში და დარიჩინში შეპიწკინებული ბურვაკის ხორცი უგემრიელეს სეზონური ხილის სოუსთან ერთად და კიდევ ათასი გემრიელობა.
რა აქვთ საინტერესო? გემრიელი და უნაზესი საფერავის პანაკოტა, რომელიც გემრიელი კი არა დაუვიწყარი გახდებოდა, თავზე მზარეულის გულუხვი ხელით დაუშურებლად მოყრილი გატარებული ნიგოზი უმოწყალოდ რომ არ კლავდეს საფერავის არომატს. აი, ნიგოზს რომ არა ატარებდნენ, უბრალოდ რომ ჭრიდნენ, მერე კნაწაუნა კარამელში ავლებდნენ და სულ რამდენიმე ნატეხს აყრიდნენ პანაკოტას შავი ქლიასვის ჩირთან ერთად... საფერავის გემრიელი არომატი ხომ არომატად დარჩებოდა, გატარებულის და დაჭყლეტილის ნაცვლად მოხალული ნიგოზი ხომ აღარ დატოვებდა ნიგვზის ზეთის გემოს და კარამელიც ხომ საუკეთესოდ შეასრულებდა ხრაშუნა ელემენტის მოვალეობას...
რა არ მომეწონა? მუსიკა. საერთოდ ვერ ვხვდები რა საჭიროა ასეთ ადგილებში კლუბური, საცეკვაო მუსიკა, თანაც დღის საათებში სადილის დროს. წამოხტები და იცეკვებ? უფრო ენერგიულად შეჭამ? არ ვიცი... არ ვიცი...
უნდა მივიდეთ „ზალაში“? აუცილებლად. იმიტომ, რომ ასეთი ტიპის რესტორნებსაც ეკუთვნით ადგილი ტრადიციული ქართული რესტორნების გვერდით. იმიტომ რომ 5-6 წლის წინ სანთლით უნდა გეძებნა თბილისში მსგავსი სამზარეულო. იმიტომ, რომ ამ სეგმენტს ძალიან უჭირს ადგილის დამკვიდრება ტრადიციული სახინკლეებისა და ხალტურა-თვალში ნაცრის შეყრაზე აგებული ვითომ ევოპული რესტირნების გვერდით. იმიტომ რომ „ზალა“ მართლა კარგია და იმიტომ რომ მის პატრონს მართლა უყვარს თავისი საქმე.  
და, კიდევ ერთი - ასეთი სამზარეულო, სამწუხაროდ, არაა იაფი .

სამზარეულო  « « « «
მომსახურება « « « «
კომფორტი « « « «
ფასები   ₾ ₾ ₾ ₾ ₾


მისამართი: თბილისი, თ. ჭოველიძის 24

Comments

Popular posts from this blog

„მეგრული სახლი“ მშრალ ხიდთან

ოდესღაც ერთმა გამოცდილმა და ჭკვიანმა დიასახლისმა მირჩია: სამზარეულოს კომბაინს ნუ იყიდი, ჯობია დაფიქრდე რა გჭირდება ყველაზე მეტად და იგივე ფასად ის იყიდო ყველაზე კარგიო. ათას სხვადასხვა დანიშნულებას მორგებულ კომბაინს არასდროს ექნება კარგი მიქსერის, კარგი ჩოპერის ან თუნდაც ბლენდერის ყველა ფუნქცია. რესტორანიც ზუსტად ასეა: როცა ერთი მიმართულებით მუშაობს, უმეტესად ყველაფერი კარგია. ათას სამზარეულოზე მორგებულს კი აღარაფერი აქვს გამორჩეულად კარგი. აი, სწორედ ასეთია „მეგრული სახლიც“. არ მეგულება ადამიანი, რომელსაც „მეგრულ სახლში“ დაპატიჟებ და იქ მექსიკური კარტოფილის, ბერძნული სალათის, ისპანახი სუპის, პარმეზანიანი ქათმის ან 90-იანი წლებიდან შემორჩენილი მაიონეზში ჩაბუჟბუჟებული ხბოს ხორცის სალათის საჭმელად წამოვა. აღარ ვლაპარაკობ იტალიურ ყავაზე (ასე არეკლამებენ ყავას რესტორნის გვერდზე) და ბელგიურ ვაფლზე ნაყინით. „მეგრული სახლის“ ხსენებაზე თვალწინ გიდგება თბილი, სასიამოვნო, ოჯახური ატმოსფერო ბუხრის არომატითა და ხის ტაბლებით, სულგუნჩაჭიპჭიპებული ელარჯი კამეჩის მაწვნითა და არომატული გებჟალი

ტერასა მტკვარზე

ამ ავადმოსახსენიებელ რუსებს ერთი გამოთქმა აქვთ კარგი: Дурная голова ногам покоя не дает - ო და ჩვენც ავტყდით და ზაფხულის ხვატში ყავის ქალაქგარეთ დალევა მოვინდომეთ. ხან ყველამ ვერ მოიცალა, ხან მანქანას არ ეცალა, ხან ადგილზე ვერ შევთანხმდით და ისე მოხდა, რომ ჩვენი დიდხანსნაგეგმი და მრავალჯერ გადადებული მოგზაურობის დღეს მსუბუქად ნაწვიმარი დაემთხვა. იხტიბარი არ გავიტეხეთ და ამინდიდან გამომდინარე, მცხეთას მივაშურეთ. ხინკალ-ქაბაბი არ გვინდოდა, მოგეხსენებათ წვიმისდამიუხედავად მაინც ზაფხული იყო და მაინც ცხელოდა, სამაგიეროდ გვინდოდა რამე ახალი, სადაც არ ვყოფილვართ, თან სიმწვანე და ბუნება, თან დესერტზე და ყავასთან მშვიდად საუბარი და...  ალბათ აქ უკვე ხვდებით ლამის „შეუსრულებელი მისია 4“-ს რომ შევეჭიდეთ. ასე იყო თუ ისე, გამახსენდა რომ ბოლო პერიოდში ჩემი რამდენიმე ფეისბუქელი „სელებრითი ფრენდი“ რამდენჯერმე დაჩექინდა მცხეთის (სინამდვილეში ზაჰესის) განახლებულ „ტერასაზე“, სადაც ულამაზეს ხედებს და ლაუნჯს გვპირდებოდნენ თანამედროვე ევროპული სამზარეულოთი, უგემრიელესი კოქტეილებით და საღამოს ელე

„ბეღელი“ თამარაშვილზე

არაფერი ისე არ უხდება ზამთრის ცივ, ყინვიან დღეს, როგორც ცხელი, ოხშივარადენილი ხინკალი... ჰოდა, სწორედ თებერვლის ერთ ნისლიან, სუსხიან და მელანქოლიურ შუალდღეზე ხინკლის ქაფქაფა წვენის ჩსახვრეპად აქვე, სახლთან ახლოს, მოგეხსენებათ სუსხი და მელანქოლია როცაა ირგვლივ გაბატონებული, ასეთ დროს შორს წასვლისა და ბევრი სიარულის განწყობა არ გაქვს, სარწმუნო წყაროსაგან ნაქებ ტრადიციულ, ქართულ რესტორან „ბეღელს“ მივაშურე. არის ასეთი დაუწერელი კანონი: კარგი პიცა უნდა ჭამო პიცერიაში, ნაყინი სანაყინეში, ხინკალი და ქაბაბი კი სახინკლეში და ა.შ. ყოველთვის მეცინება, როცა ვისმენ, რომ რომელიმე მაღალი კლასის რესტორანში არ ვარგოდა ხინკალი, ან ბორჯომის „მეტროპოლში“ არ იჭმეოდა ბეფსტროგანოვი. რა უნდა ხინკალს მამა-პაპურ ნადიმზე ან ბეფსტროგანოვს ბორჯომში? რა თქმა უნდა, არც ერთი არ იქნება კარგი. ყველაფერს აქვს თავისი ადგილი და ყავს თავისი მუშტარი. აი, სწორედ ამიტომ მივაშურე „ბეღელს“, სადაც ყველა ლოგიკით ნორმალური ხინკალი უნდა ყოფილიყო: ჯერ ერთი, შენობის ექსტერიერი იმაზე მეტყველებდა, რომ ქუჩის „ზაბეგალოვკაზე“ უკეთესი