გახსოვთ, თბილისში
პირველი „დანკინ დონატსი“ რომ გაიხსნა? არნახული აჟიოტაჟი მანამდე არნახული სასწაულის
მოლოდინში, კილომეტრიანი რიგები ღამისთევით და ოთხ დღეში ამოწურული დონატების საცხობი
ფხვნილის მარაგი?
არადა, რა არის
„დანკინ დონატსში“ ყველაზე უხარისხო? დონატების ფხვნილისგან დამზადებული და ხელოვნური
არომატიზატორებით და ცხიმით გაძეძგილი დონატები. გინდა, „ნატოს დღეები 2017“ წააწერონ
ზემოდან და გინდა გრეის ორმოცდაათივე ელფერის სარკალით მოჭიქონ, ძნელად თუ იპოვი ადამიანს,
თუნდაც ყველაზე გემრიელი, არომატული და ფუმფულა „დანკინის“ დონატის ჭამის მერე უსიამოვნო
და ხელოვნური გემო რომ არ რჩება პირში. ასეთივე ხელოვნური და უსიამოვნოდ მძაფრი გემოა
აქვს ნუშის ესენციით გაჯერებულ დანკაჩინოსაც.
აბა, რა აქვთ კარგი?
ყავა, ფუნთუშები და ხვეულები ფრანგული საცხობის სერიიდან და არ დაიჯერებთ, მაგრამ ქართული კარტოფილის ღვეზელი,
ლობიანი, ხაჭაპური და ქაბაბი.
რაოდენ სამწუხაროც
არ უნდა იყოს, საქართველოში პირველი ისევ ამერიკული ფირმები მიხვდნენ (რას იზამ? მარკეტინგი
აქვთ კარგი), რომ აქ, ისევე როგორც ყველა ქვეყანაში, ხალხი რესტორანში ადგილობრივი
საჭმლისთვის დადის. „უცხო ხილით“ ადგილობრივ კლიენტს დიდხანს ვერ შეინარჩუნებ, ადრე
თუ გვიან ბეზრდება და უცხოელი ხომ ისედაც ადგილობრივის და მანამდე გაუსინჯავის გასასინჯად მოდის.
სად გამოვტყდე სირცხვილით,
რომ სწორად გაკეთებული და სამეგრულხაჭაპურე ყველით გაძეძგილი მეგრული ხაჭაპურის საჭმელად
„დანკინ დონატსში“ დავდივარ? ვისაც ყველი არ გიყვართ, კარგად შესუნელებული და კარგად
ჩახრაკული ლობიოთი დატენილი, ფენოვან ცომში ხინკალივით მოხვეული ლობიანი ხაჭაპურსაც
ჯობია. პატარა, მაგრა, ძალიან კარგია ქაბაბიც - რომელიც ჩვენს ქაბაბს არ გავს. გარედან
დაბრაწულობა აკლია. მაგრამ ისეთი რბილი, ისეთი ცვრიანია ხორცი და პამიდვრის საწებელზე
ისე ბევრად უფრო მეტად უხდება კეტჩუპი... ბოლომდე ისე გავედი და მეორე ისე მომინდა,
რომ გულწრფელად მეგონა არ მომწონდა...
სამწუხაროდ, ბოლო
პერიოდში „დანკინ დონატსიც“ გახდა ქართული ბაზრის მსხვერპლი: ხაჭაპურში ყველი შეცვალეს.
ალბათ მომწოდებელმა ვეღარ მიაწოდა ან ახლა სხვანაირ ყველს აწვდის. სტანდარტების არარსებობის გამო, არ მახსოვს ერთი
და იგივე გამყიდველთან ათჯერ მივსულიყავი და ორჯერ ზედიზედ ერთნაირი პროდუქტი მეყიდა.
არადა, ადრე უკეთესი იყო, ენაზე დნებოდა ყველი და ახალგადაზელილი სულგუნივით ღლაჭუნობდა
პირში, ზუსტად ისე, როგორც მეგრულ ხაჭაპურში. ახლა ცოტა უფრო მძიმეა და ცოტა მეტად
ფშიკინდება გაცივებასთან ერთად, მაგრამ მაინც ძალიან გემრიელია.
და ბოლოს, პატარა
ლირიკული გადახვევა უნდა გავაკეთო. ხშირად მესმის ხოლმე დავა, რომელია უფრო სწორი
- დონატი თუ დონატსი? პირადადაც არა ერთხელ გავლანძღულვარ და მიმიღია ჭკუა-დარიგება
ინგლისურენა წვრთნილთაგან დონატების გამო. არადა, ერთი ცალი არის დონატი, რამდენიმე
კი დონატსი და დონატების მაღზიასაც (ადგილს სადაც ბევრი დონატია) შეიძლება ერქვას დონატსი
ინგლისურად ან დონატები ქართულად. აი, დონატსები კი დონატებებს ნიშნავს, მაინცდამაინც
დონატების საცხობებზე თუ არ ლაპარაკობთ. ჩემი ვისაც არ ჯერა იმათთვის კი, მადლობა ღმერთს,
ინგლისური ენის განმარტებით ლექსიკონი არსებობს.
სამზარეულო « « «
მომსახურება « « « « «
კომფორტი « « « «
ფასები ₾ ₾ ₾
Comments
Post a Comment