„ზაზანოვა“ - მე-20
საუკუნის 90-იანი წლებიდან შემორჩენილი კიდევ ერთი კარგი ადგილი თბილისში. ცოტა შერემონტებული,
ცოტა განახლებული, ცოტა სახელშეცვლილი და სახეშეცვლილი, მაგრამ მაინც ძველებური - მაშინდელი
ატმოსფეროთი, იმ დროიდან შემორჩენილი ერთგული კლიენტებით და გემოვნებიანი მუსიკით.
აქ ახლაც ძველებურად
ეწევიან - მერე რა რომ ცალ-ცალკეა გამოყოფილი მწეველების და არამწეველების სივრცე.
ვინ მოვტყუვდებით ფიზიკას სკოლის დონეზე მაინც თუ ვიცნობთ? ქუჩის ყაიდაზე მოხატულ ინტერიერსაც
მაშინდელი გემოვნებიანი პატრონის ხელი ეტყობა და მენიუსაც.
ჰო, მენიუ ცალკე თემაა:
თბილისის ბარ-რესტორნების 90%-სგან განსხვავებით აქ მენიუზე ნაფიქრი აქვთ. ნაფიქრი
კი არა, ბევრი და კარგად ნამუშევარიც. ფორმაც, ფაქტურაც, შესახედაობაც, დიზაინიც,
შინაარსიც და შემადგენლობაც კარგადაა შერჩეული და შედგენილი. რას არ ნახავთ ოპერის საიუბილეო ალბომის
ყაიდაზე დაბეჭდილ და დასურათებულ უზარმაზარ ფოლიანტში - ისეთი სახელგანთქმული კერძების შექმნის ისტორიასა
და ავტორების ბიოგრაფიებს როგორიცაა ბიფსტროგანოვი და სალათა ცეზარი, კერძის ავტორების
ფოტოებს, ძველებურ კულინარიულ გრავიურებს და გრაფიკულ ნახატებს.
მოკლედ, დაახლოებით
15 წუთიდან ნახევარ საათამდე, გარანტირებულად, მრავალ გვერდიანი და ღრმა შინაარსიანი მენიუს თვალიერებით
და კითხვით იქნებით დაკავებული: ქათმის მწვადი „სატეი“, ქათმის შნიცელი ვენურად, ქათამი
ლუიზიანურად, ზღვის პროდუქტები ახალორლეანურად, კრევეტების ეტიუფე და ჯამბალაია, ღორის
სუკის მედალიონები ბეკონით, ღორის სუკი შავი ქლიავითა და დიჟონური მდოგვით თავადის
ქალის მარიამ იშხნელის რეცეპტების რვეულის მიხედვით (თან ახლავს მარიამ იშხნელის ფოტო),
საქონლის სუკი გრაფი სტროგანოვის რეცეპტით (გრაფის ფოტო და კერძის შექმნის ისტორიით),
გამბო, ფობოი, გასპაჩო ტეკილათი, ქათმის კესადია, ბურიტო საქონლის ხორცით, ფეტუჩინი
ალფრედო (ალფრედო დე ლელიოს ისტორიით), ტარტი ტატინი დები ტატინების ბიოგრაფიით, ცალკეა
ვეგეტარიანული მენიუ... მოგადგათ ნერწყვი? ჩავარდით საგონებელში რა აირჩიოთ? სულ ტყუილად...
მენიუდან კერძების
დაახლოებით 85% არ აქვთ. საქონლის ხორცი და ღორი არაა, შემოგთავაზებენ მხოლოდ გაყინულ
ქათამს. ისიც ყველაფერს ვერა. ქათმის მკერდს ფორთოხლის, გორგონძოლას ან რომელიმე სხვა
სოუსში. ქათმის შნიცელს რომელიც ცნობისთვის, ისევე მკერდისგან მზადდება და ალბათ პიცას
და ერთი-ორ სალათას. მაგრამ რომ იცოდეთ რა გემრიელია ქათამი ფორთოხლის სოუსში და მისი
ტყუპისცალი, რომელსაც ფორთოხლის სოუსის ნაცვლად გამდნარი გორგონძოლას სოუსი ასხია,
ქათმის სალათა ფორთოხლებით და სტეიკსალათა... მენიუც გავიწყდება და აღარც მაგიდებს
შორის დიდი პარკებით წინ და უკან მორბენალი ბარის თანამშრომელი გიშლის ნერვებს, რომელიც
ყოველ მეორე შეკვეთის მერე „სმარტში“ ან რომელიმე ახლო-მახლო სუპერმარკეტში გარბის შეკვეთილი პროდუქტების: კოკა-კოლის, შამპანურის, კვერცხის, ძეხვის და ა.შ. მოსატანად.
წარმოუდგენლად კარგია „ტეკილა სანრაიზის“ მოტივებზე დამზადბული
შინაური ლიმონათიც, რა თქმა უნდა ტეკილას გარეშე. აუცილებლად გასინჯეთ. კარგია თბილი
შოკოლადის დეკადენტური ნამცხვარიც. და, როგორც ზემოთ გითხარით, მთლად გადასარევია ცოცხალი
მუსიკა, მათთვის ვისაც ბარის მყუდრო გარემოში მშვიდად ჯდომა და ხანგრძლივი საუბარი
უყვარს.
ეს არის ბარი, სადაც განსაკუთრებულად კარგია შემოდგომის და ზამთრის ცივი და გრძელი საღამოები და ეს არის ადგილი, სადაც მშიერიც სიამოვნებით მივალ.
სამზარეულო « « «
მომსახურება « « «
კომფორტი « « « «
ფასები ₾ ₾ ₾ ₾
მისამართი: თბილისი,
რევაზ ლაღიძის 2, ოპერასთან
Comments
Post a Comment